,,Een ongelijk herstel is een gevaarlijk herstel’’, waarschuwt IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard daarin. ,,Sommige risico’s zijn afgenomen, maar er is geen tijd voor beleidsmakers om te ontspannen.’’

In de eurozone is het gevaar van een acute crisis minder groot dan een halfjaar geleden, stelt het IMF. Maar het wordt volgens het fonds een grote uitdaging om de lichte ontspanning op de financiële markten door te laten werken op de economische groei.

Krimp

Het IMF voorspelt nu een economische krimp van een kwart procent in de eurozone dit jaar, waar een halfjaar geleden nog gerekend werd op een groei van die omvang. Nederland moet volgens het fonds rekenen op een achteruitgang met 0,5 procent. In Duitsland is er nog sprake van groei, maar die is met 0,6 procent aanzienlijk kleiner dan in 2012. In Spanje en Italië houdt de diepe recessie aan met een krimp van circa 1,5 procent. In Portugal (min 2,3 procent) en Griekenland (min 4,2 procent) is herstel nog verder weg.

Het IMF denkt dat de situatie in de eurozone in de loop van het jaar kan verbeteren, resulterend in een groei van 1 procent in het laatste kwartaal van dit jaar. Meer dan een matige groei zit er voorlopig echter niet in.

Bankenunie

Om die situatie te verbeteren roept het IMF de eurolanden op de beloofde bankenunie, met een gedeelde stroppenpot voor omvallende banken en een gedeeld depositogarantiestelsel, snel te vervolmaken. Daarnaast zou er serieus moeten worden gewerkt aan een gezamenlijke begroting voor de eurolanden. Op die manier kan het vertrouwen in de toekomst van de muntunie worden versterkt, verwacht het fonds.

De Amerikaanse economie doorstaat voorlopig de in de ogen van het IMF overdreven bezuinigingsoperatie, die eerder dit jaar in gang werd gezet, behoorlijk. Dankzij de aanhoudend sterke consumptie groeit ’s werelds grootste economie dit jaar naar schatting met 1,9 procent en volgend jaar met 3 procent.

De opkomende landen blijven onverminderd de groeimotoren van de wereldeconomie. Samen groeien ze dit jaar volgens het IMF met gemiddeld 5,3 procent. China voert daarbij de boventoon met een verwachte groei van 8 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl